Malebná víska Klokočná se rozprostírá jen pár kilometrů na jihovýchod od Říčan. Naproti romantickému rybníčku najdete vyhlášenou Restauraci a penzion U Sapíků, kam se sjíždějí milovníci nejen české kuchyně, aby zde ochutnali gurmánské lahůdky šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Pracoval jako šéfkuchař hotelu Ambassador, získal řadu čestných uznání a medailí v mnoha domácích i mezinárodních soutěžích. Pomáhal zajišťovat stravování na Pražském Hradě při významných událostech a sestavoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. Před devíti lety obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před 2. světovou válkou nuceně ukončen. Své kuchařské umění předává dál prostřednictvím kurzů gastronomie.
Myslím, že česká kuchyně má velmi kvalitní jídla a vždy rozhoduje, kdo a jak je uvaří. Jedno z mých oblíbených jídel je telecí pečeně, bramborová kaše a máslová zelenina.
U české kuchyně moc nedoporučuji předělávat postupy, protože by ztratila svoji originalitu, ale můžeme samozřejmě dělat menší porce.
Pro mě jsou všechny kuchyně vynikající, zvlášť když jsou jídla dobře uvařená a mají chutě a originalitu té země.
Zatím jsem takové jídlo nepoznal.
Mnoho smažených jídel a přepálené tuky.
Záleží na chuti každého, určitě si v sortimentu našeho jídelního lístku vyberou. Já bych doporučil českého candáta.
Bude to možná pro vás překvapení, ale zažíváme velký návrat ke klasickým českým jídlům. Největší chyby asi jsou, že se někteří snaží postupy zjednodušit a zrychlit, ale to u českých jídel prostě nejde, pokud chceme zachovat ty správné chutě. Česká kuchyně je velice dobrá, originální, ale velmi pracná.
Nejvíce snad vzpomínám na přípravu menu pro papeže Pavla II. A samozřejmě každá významná návštěva má své kouzlo a neopakovatelný zážitek. Při státních návštěvách dostanete takzvaný protokol, podle kterého se řídíte, a menu se musí podřídit zvyklostem a zdravotnímu stavu významné osobnosti, a tak se mockrát setkáváte i s netradičními chutěmi.