Kromě stálého menu, které je založeno na poctivé domácí kuchyni z kvalitních a čerstvých surovin, připravuje tým kuchařů pod taktovkou šéfkuchaře Václava Klečky pro své návštěvníky každé tři měsíce vzduchoplavecký let do některé ze světových krajin. Návštěvníci restaurantu tak mohli v předchozích měsících ochutnat například některé ze specialit slunné Sardínie. My jsme ve vzducholodi Tetu Brissy navštívili horský region Tyrolska, jehož kuchyně je proslulá tím, že se v ní používají tradiční domácí produkty, maso z místních chovů a zvěřina z lesů tyrolských regionů.
Po příchodu do teple osvětleného interiéru restaurace se nás ujala velmi příjemná obsluha a nabídla nám vhodné místo k usazení. Vybrali jsme si menší salonek se dvěma stoly, jehož zdi zdobí obrazy předních českých malířů a grafiků vztahující se jak jinak než ke vzduchoplavectví. Naši pozornost upoutal originálně řešený jídelní lístek, v němž jsme mohli vybírat z pokrmů předletové přípravy, letové fáze, přistávacího manévru nebo již zmíněného speciálního vzduchoplaveckého letu do Tyrolska.
Z předkrmů jsme vybrali plátky pečené červené řepy s kozím sýrem a piniovými oříšky a dále tyrolskou telecí terinu se zeleninou. Chuť červené řepy s kvalitním kozím sýrem, rukolou, vše jemně přelité olivovým olejem, byla dokonale vyvážená. Kozí sýr byl přiměřeně aromatický a díky tomu nezastínil typickou chuť červené řepy. A ani v nejmenším nás nezklamala typická tyrolská pochoutka – telecí terina, velmi vhodně doplněná pestrou nakládanou zeleninou.
Jako hlavní chod jsme si opět zvolili jeden pokrm ze stálého a druhý z tyrolského menu. Delikátní srnčí ragú s rybízem, liškami a typickým tyrolským knedlíkem bylo výtečné a byla to doslova balada pro chuťové pohárky. Dokonale dochucené maso se téměř rozplývalo na jazyku. Kombinace s rybízem gurmánský zážitek ještě povýšila. Velmi jsme si pochutnali i na druhém pokrmu. Tymiánem jemně okořeněná grilovaná krůtí prsa s omáčkou z drcených rajčat a divokou rýží byla měkká a šťavnatá. Velmi dobrá kombinace s rýží a dušenou zeleninou by snad snesla jen o trochu více rajčatové omáčky, která by maso s přílohou příjemně spojila.
K hlavnímu chodu jsme si nechali od obsluhy doporučit suché Veltlínské zelené, královskou odrůdu Dolního Rakouska, které bylo díky své vyvážené chuti a svěžímu aromatu zelených mandlí dokonale padnoucím doplňkem.
A po tomto gurmánském zážitku jsme neodolali ani nabídce z dezertů, z níž jsme zvolili lahodnou Panna cottu s malinovou omáčkou. Byla to skvostná tečka za naším vzduchoplaveckým letem.
Musíme ocenit rovněž pozornou, přátelskou a ochotnou obsluhu, která dokáže mimo jiné plynně komunikovat i se zahraničními návštěvníky restaurace.
Restaurant Tetu Brissy stojí určitě za návštěvu! Můžeme ho vřele doporučit těm, kteří ocení kvalitní a poctivou kuchyni nebo chtějí podniknout gastronomický let do jiných krajin a ochutnat z místních specialit. Jsme si jisti, že se budete rádi vracet!
Francouzský průkopník v letech balonem, který dosáhl slávy díky mnoha letům v balonech se zvířaty, zejména s koňmi.